CORVETTE C3 STINGRAY
Chevrolet Corvette (C3) este o mașină sport care a fost produsă din 1967 până în 1982 de Chevrolet pentru anii de model 1968-1982. Motoarele și componentele șasiului au fost preluate în cea mai mare parte din generația anterioară, dar caroseria și interiorul au fost noi. Acesta a stabilit noi recorduri de vânzări cu 53.807 produse pentru anul model 1979. C3 este a treia generație a Chevrolet Corvette și marchează a doua oară când Corvette va purta numele Stingray, deși numai pentru anii de model 1969 – 1976. De data aceasta a fost un singur cuvânt, spre deosebire de Sting Ray, așa cum este folosit pentru generația C2 1963 – 1967. Numele va fi apoi retras până în 2014, când a revenit odată cu eliberarea C7.
De-a lungul celor 70 de ani de existenţă, Chevrolet a produs opt generaţii ale celebrului model sport. Prima a fost o decapotabilă desenată de Harley Earl ce a fost prezentata oficial la Motorama ediţia 1953. Acest salon auto era organizat chiar de General Motors, cu scopul de a-şi prezenta noile modele către public. Motoroma GM a fost organizată între anii 1949-1961. În ceea ce priveşte etimologia numelul Corvette, acesta este atribuit lui Myron Scot. Numele de botez este inspirat de ambarcaţiunile militare mici şi manevrabile cu acelaşi nume.
Iniţial, modelul Corvette a fost construit în uzinele din Flint, Michigan şi St. Louis, Missouri. Astăzi, Corvette este un produs al statului Kentucky: Bowling Green, Kentucky este locul unde acest model prinde viaţă. Iar locuitorii acestui mic orăşel sunt atât de mândri de acest lucru, încât au dedicat modelului Corvette şi un muzeu: The National Corvette Museum.
NASA
În anii ’60, America era prinsă în febra cursei lunare. Astronauţii americani erau vedetele vremii, iar automobilul preferat de aceştia era cel mai la modă în acel moment: Corvette. Cel care a dat tonul a fost Alan Shepard, un pasionat al modelului şi unul dintre primii astronauţi ai Americii. El a fost invitat de către GM să conducă modele de preserie Corvette, iar apoi a primit din partea companiei un model 1972. Apoi, Jim Rathman, un dealer Chevrolet din Florida, s-a împrietenit cu astronauţii Alan Shepard, Gus Grissom şi Gordon Cooper. Rathman avea să îl convingă pe preşedintele General Motors să înfinţeze un program prin care astronauţii urmau să primească două modele GM în fiecare an. Majoritatea astronauţilor au ales o maşină de familie pentru soţie şi un Corvette pentru ei. Astronautul Gene Cernan avea să dezvăluie apoi în cartea sa, “Last Man on the Moon”, cum funcţiona sistemul: Astronautul primea Corvette-ul nou pe care ulterior putea să îl cumpere la un preţ second-hand după ce îl folosea 3.000 mile. La un moment dat, în timpul programului spaţial american, parcarea Centrului Spaţial Johnson din Houston era plină de modele Corvette.
In present
Astăzi, Corvette rămâne un simbol american la fel de puternic ca Coca-Cola şi McDonalds. Este prezent în cursele auto de top, o echipă Corvette participând în cele mai recente ediţii ale cursei de 24 de ore de la Le Mans la categoria GT PRO cu succes şi este parte din viaţa de zi cu zi a unor americani fericiţi. În Europa, modelul a prins mai greu din cauza concepţiei clasice de motor: V8 mare amplasat în faţă şi transmisie spate.
Ultima generatie a fost anuntata in 2019 si a fost pusa in vanzare in anul 2020. Este prima generatie care transforma modelul Corvette intr-un adevarat supercar: motorul a ajuns sa fie amplasat central. Motorul central este o caracteristica a supercarurilor precum: Ferrari, Lamborghini, Porsche, etc. Ceea ce este si mai interesant pe langa multe altele, este ca a spart concurenta prin design, calitate, putere si mai ales PRET. Este un supercar care se poate cumpara cu preturi incepand de la 50000$. Un supercar de la alti producatori are preturi incepand cu cel putin 150000$. Pe langa aceasta caracteristica foarte importanta pentru industria auto, Chevrolet Corvette C8 foloseste cele mai noi tehnologii General Motors.
Doua din modelele Chervrolet Corvette care au facut istorie, respective C3 si C4, fac parte din portofoliul nostru si pot fi gasite pe site.